Van-t-limburgsland

Jachtwedstrijden

 

In 2000 kregen we Nimka en met haar wilde ik iets anders gaan doen dan de gehoorzaamheid die we met Eppo gedaan hadden , via een collega die jager is kwam ik in 2001 op de jachtcursus van de KNJV terecht.

Ik kwam als leek in een groepje terecht waar de meeste deden jagen of al meerdere jachtcursussen gedaan hadden en al snel kwam ik met enkele andere beginners in het kleuterklasje terecht. Na een paar weken begon Nimka en ik het een beetje te begrijpen en we kregen er beide steeds meer plezier in en het is nu een grote hobby van mij geworden waar ik heel wat uren met  veel plezier mee bezig ben.

Voor mijn 1e jachtwedstrijd kwamen we een dag eerder terug van vakantie om toch maar mee te kunnen doen. Het werd een groot drama , Nimka die in het begin flink last had van wagenziekte was de dag na de auto rit niet voorruit te branden en na veel nullen kregen we alleen een 10 voor het houden van de plaats. Een week later hadden we de volgende wedstrijd in Hoensbroek waar Nimka haar 1e C-diploma met 37 punten behaalde.

 

In het najaar van 2001 zijn we met enkele jagers mee op jacht mogen gaan en vanaf het moment dat ze het eerste warm wild had geapporteerd kwam de passie er helemaal in , ze hoeft maar een schot te horen en alle spieren in haar lijf worden gespannen. Tot op heden heb ik het geluk dat ik met deze jagers mee mag.

 

Op de jachtproef van onze vereniging in Beesd behaalde Nimka in 2002 haar 1e B diploma met 71 punten

 

In juni 2003 had Nimka haar 1e nest en werden er geen wedstrijden gelopen.

In 2004 zijn we bij de KNJV op de MAP cursus geweest , dit is een heel leuke cursus omdat dit geen standaard oefeningen zijn maar meer jachtgericht. Op de wedstrijd in Buggenum haalde Nimka een B diploma met 73 punten en een week later haalde ze in Beesd het hoogste B diploma met 78 punten.

 

Ook liep ze met succes haar eerste Map im Ambt-Delden , een B diploma met 416 punten.

Omdat Nimka in maart 2005 en juni 2006 een nest had heb ik geen cursus meer gedaan , wel hebben we nog deelgenomen aan jachtproeven waar we nog verschillende diploma's behaalden maar ook een keer al voor de prijsuitreiking naar huis konden omdat ze bij het 'houden van de aangewezen plaats' al voor de 2 minuten verstreken waren naar mij opzoek was.

Ook in Belgie zijn we wedstrijden gaan lopen en ook hier heeft ze basisdiploma,s en een africhtingsdiploma behaald. Het basisdiploma is te vergelijken met ons C-diploma en het africhtingdiploma met het B-diploma. Enkele verschillen zijn dat je bij het apport te land (met eend) en uit diep water moet slippen. Het houden van de aangewezen plaats maar 1 minuut is en dat je in het zicht mag staan. Verder word het volgen niet zo streng beoordeeld dan in Nederland maar het markeren veel strenger dan bij ons. Ook de puntentelling is anders geen 10 maar 20 punten per oefening. Om 12.00 uur onderbreekt men bij onze zuiderburen de wedstrijd en wordt de barbeque aangemaakt , ook heb ik wel eens bij het volgen de keurmeester onder een boom met en blikje bier in de hand zien zitten. En vaak is er bij de prijsuitreiking voor iedere deelnemer ook nog een mooie prijs. Ik kan het dan ook iedereen aanraden om eens een keertje in Belgie mee te doen en voor de zuinige hollander, het inschrijfgeld is veel minder.

In 2006 werd Sera geboren en wat de jachtproeven betreft kwam Nimka op het 2e plan , wel heeft ze met Margo in 2007 te Beesd nog een B-diploma behaald met 68 punten en dit met bijna geen training ook heeft ze in Belgie met Margo nog een diploma behaald.

Met Sera werden de eerste wedstrijden in 2007 gelopen. Het leverde 3 C-diploma's op , in Buggenum 46 punten en een 2e plaats , in Beesd 42 en een 4e plaats en in Sevenum 44 punten. In 2008 hebben we MAP cursus gedaan en na 2 basisbrevetten waarbij ze een maal 1e werd , een C diploma in Beesd behaalde Sera in Roermond haar 1e B diploma met 73 punten. In 2009 heb ik met Sera nog een wedstrijd gelopen wat te vergelijken is met een Map wedstrijd waarin Sera een mooie 4e plaats behaalde van de 34 honden die meededen.

Omdat Sera in juni 2009 gedekt werd was het seizoen afgelopen en kon ik voor het eerst sinds jaren niet naar de jachtproef van de vereniging in Beesd. Tot Margo mij de vraag stelde waarom ik dan niet met Nimka ging . Aangezien dat ik al bijna 3 jaar niet meer met haar getraind had waren er bij mij toch wat twijfels maar uiteindelijk toch maar ingeschreven. Nimka had er veel plezier in ik had het idee dat ze wilde laten zien dat er met haar nog wel iets meer had ingezeten als ik met haar was doorgegaan. En na de B proeven had zij 78 punten bij elkaar en gingen we voor de eerste keer met 5 andere drenten en 1 stabijhoun door naar de A proeven . Het dirigeren ging goed en we mochten met 2 drenten door naar de sleep. Wat als een leuke ontspannen dag gepland en begonnen was eindigde met gespannen en trotse voorjager die met trillende benen naar het begin van de sleep liep. Nadat Nimka enkele minuten later met de eend aankwam was ons 1e A diploma binnen. Na de prijsuitreiking zijn we zo trots als een pauw weer naar huisgereden wetende dat dit naar meer smaakt maar Nimka heeft ons wel even laten zien dat als Sera haar wil verbeteren wij goed zullen moeten oefenen. Ik heb haar wel belooft dat ze komend jaar haar beker in Beesd mag verdedigen.

 

Hieronder zie je de cover van het clubblad 2010. De 2 honden die hier op staan hebben in 2009 een bijzondere prestatie geleverd. De bovenste is onze Nimka en dit heeft ze te danken aan haar 1e plaats op de jachtproef in Beesd.

En zoals beloofd zijn we in 2010 met Nimka weer naar Beesd gegaan waar ze wederom heeft laten zien wat ze kan. Na de B proeven waren er nog 7 drenten die voor A proeven door mochten gaan waaronder Nimka met 77 punten en ook Sera met 74 punten. Na het dirigeren (een 9) bleef Nimka als enige over die naar de sleep mocht. Hier kreeg ze een 10 voor zodat we de beker weer mee naar huis konden nemen

 

In 2011 heb ik met Sera aan 4 jachtproeven deelgenomen , een MAP proef in Belgie en 3 knjv proeven in nederland. Het werden 2 B-diploma,s en 1 C-diploma.

Bij de MAP is ze als 16e geeindig van 44 deelnemers.  Bij de 2 B-diploma's zijn we verder gegaan voor het A-diploma. In Beesd is niemand van de deelnemers door het dirigeren gekomen maar in Buggenum kwamen 5 van de 17 honden door het dirigenen waaronder Sera. Helaas kwam de eend bij de sleep niet binnen. Ze heeft de sleep tot op 40 meter van de eend gelopen en vond het toen genoeg en kwam terug naar haar baas.

In 2011 helaas geen A-diploma.

 

 

Op 1 september 2012 heeft Sera haar 1e A-diploma behaald. De wedstrijd in Buggenum was de eerste van het seizoen en leverde gelijk een A-diploma met 91 punten op. De C en B proeven verliepen geweldig , alleen bij het markeren verspeelde ze 1 punt voor de rest allemaal tienen. Er mochten 14 honden naar het dirigeren waarvan er 3 doormochten naar de sleep waaronder Sera. Net zoals bij het dirigeren koste het ook bij de sleep enige moeite maar uiteindelijk liep ze het spoor uit en bracht de eend mooi bij haar trotse baas.

Op 30 september 2012 heeft Sera de jachtproef in Sevenum gewonnen. Ze behaalde haar 2e A-diploma met 92 punten. Na de C en B proeven had Sera 77 punten en mocht ze met nog 15 andere honden door naar de A-proeven.Sera was de enige die door de dirigeerproef kwam waarna de sleepproef ook goed verliep.

 

 

 

In 2013 begonnen met de jachtproef in Beesd van de vereniging De Drentsche Patrijshond. Esra behaalde een C-diploma en als ze bij het overwater de eend had meegebracht en niet in het riet een watervogeltje gevangen had het ook een B-diploma kunnen zijn.          

Sera won de wedstrijd met een A-diploma met 88 punten , haar naam komt nu net zoals haar moeder op de wisselbeker te staan.

In Roermond heeft Esra haar 2e wedstrijd gelopen en een B-diploma met 56 punten behaald , niet slecht voor haar eerste jaar.

Het echte werk ging nu met Sera beginnen. Ik had haar voor 4 MAP's A ingeschreven en als ze 2 diploma's zou halen was de kans erg groot dat er een deelname aan de Nimrod in zat.Op de eerste wedstrijd in Heerle was het meteen raak , een MAP-A diploma met 495 punten. Op haar tweede wedstrijd in haaften ging het op de laatste proef mis. De derde was in Wijchen en ook hier geen diploma. Enkele dagen voor de laatste proef in Benthelo werd Sera loops en konden we de deelname aan de NIMROD vergeten.

Wel stond Sera op de cover van Onze Drent vanwege de geweldige prestatie in 2013 , toch iets om trots op te zijn.

 

Vrijdag 25 juli 2014 , de eerste proef van het jaar met Esra in Beesd. Ze behaalde een B-diploma met 67 punten. Het is gelijk haar laatste proef van het jaar aangezien ik mij verder ga richten op de A-mappen met Sera.

 

Ik heb in 2014 met Sera 3 MAP-A wedstrijden gelopen  maar helaas zonder diploma , ze haalde  het niveau van vorig jaar jaar niet meer dus hebben we ons voor de laatste 2 wedstrijden afgemeld. Onze hoop om met Sera aan de Nimrod te mogen deelnemen is jammer genoeg niet uitgekomen maar met Esra gaan we een nieuwe poging doen.

 

 

In 2015 heb ik met Esra 3 wedstrijden gelopen.

De eerste was de wedstrijd van onze vereniging in Beesd waar ze een B-diploma met 72 punten behaalde en ook door het dirigeren kwamen maar helaas werd de sleep niet helemaal uitgewerkt en dus geen A-diploma.

De tweede was in Vught waar we een B-diploma behaalde met 68 punt en tot slot in Horst ook een B-diploma met 71 punten.

 

In 2016 met Esra aan 4 jachtproeven deelgenomen en een MAP-B proef. Op de MAP proef behaalde ze 0p 4 van de 6 proeven een voldoende wat niet genoeg was voor een diploma.

Op de jachtproef behaalde Esra een heel mooi B-diploma met 77punten . In Paarlo , Vessem en Horst behaalde ze telkens een B diploma. Op alle proeven hebben we een poging gedaan om een A-diploma te behalen wat helaas niet is gelukt wel kwamen we in Paarlo en Horst door het dirigeren maar jammer genoeg ging het beide keren mis op de sleep.

2017

De eerste wedstrijd van dit jaar was zoals ieder jaar de jachtproef die vereniging de drentsche patrijs in Beesd organiseert. Esra behaalde een B-dipl met 69 punten .Vervolgens zijn we naar Rilland (Zeeland) geweest met wederom een B-dipl met 74 punten en lukte het dirigeren niet net zoals in Beesd.

In Posterholt behaalde Esra haar eerste A-diploma met 79 punten en de wedstrijd erna in Horst behaalde ze haar tweede A-diploma met 87 punten wat inhoud dat we in 2018 mee mogen gaan doen voor een A-MAP.

Als laatste wedstrijd hebben we nog deelgenomen aan een B-MAP wedstrijd welke helaas geen diploma opleverde.

 

 

 

2018

Ook dit jaar zijn we in Beesd gestart met een mooi A-diploma voor Esra met 89 punten. Voor Zowi was het haar eerste wedstrijd en zij behaalde een C-diploma met 45 punten.

Met Sera heb ik nog aan 4 MAP a proeven deelgenomen , helaas was dit te moeilijk voor ons en hebben we geen diploma behaald.